Manuscriptanalyse

De eerste bladzijden van je verhaal spreken boekdelen, en niet alleen voor de lezer. Want vanuit mijn ervaring als redacteur weet ik dat deze pagina’s vaak de belangrijkste verbeterpunten prijsgeven, onder andere qua perspectief, vertelvorm, dialoognotatie en show don’t tell. Zodoende heb ik mijn manuscriptanalyse gebaseerd op de eerste 5 pagina’s (plusminus 3000 woorden), waarin ik zo veel mogelijk verbetersuggesties in de kantlijn plaats. Vervolgens kun je deze zélf toepassen op de overige pagina’s.

Je kunt mijn manuscriptanalyse al aanvragen zodra je het eerste hoofdstuk hebt geschreven – waarmee ik je een hoop herschrijfwerk kan besparen –, maar ook als je op het punt staat je manuscript naar een uitgever of literair agentschap te sturen, als laatste check voordat je het ‘blootgeeft’.

Kosten: 65 euro (ex btw).

Goed om te weten:

  • Ik werk bij voorkeur in Word, zodat je mijn wijzigingen kunt zien via ’track changes’. Mijn feedback plaats ik in de kantlijn.
  • Mocht ik weinig verbeterpunten tegenkomen, bekijk ik zonder meerkosten een aantal extra pagina’s.
  • Wil je graag een mondelinge toelichting op mijn analyse? Ik drink mijn koffie zwart.  
  • Het redigeren van volledige manuscripten valt niet meer onder mijn diensten (uitgevers uitgezonderd).
  • Voor kinderverhalen en niet-verhalende non-fictie (zelfhulp, management et cetera) ben ik helaas niet de juiste redacteur.

“Dank voor je review. Opmerkingen waar ik echt wat mee kan.” – Nina (maart ’23) 

“Heel blij met alle feedback en kan me er zeker in vinden! Je bevestigt mijn gevoel dat het korter kan en moet (geldt inderdaad voor het hele boek ) en je biedt heel wat aanknopingspunten om zelf mee verder te kunnen voor de rest van het boek. (Meer en uitgebreider dan ik had verwacht ook!)” – Robin (feb ’23)

“Dank voor de feedback. Helder en inzichtelijk. Hier kan ik verder mee.” – Frank (jan ’23)

“Dank! Echt heel nuttig dit! Ik herhaal idd veel, hahaha! Ben al bezig met herschrijven! Zo veel sterker is het begin nu met jouw suggestie, briljant!” – Monique (jan ’23)